Elementtien Ohjaamana
Osana Luonnon Jatkuvaa
Muutosta Ja Rytmiä

By Hanne

Perinteinen kiinalainen lääketiede perustuu siihen, että ymmärrämme yhteyden erilaisiin asioihin elämässämme. Ihmisen terveys on riippuvainen mielen, kehon ja sielun tasapainosta ja suhteestamme ulkomaailmaan. Olemme yhteydessä kaikkeen; perheeseen, ystäviin ja koko yhteiskuntaan. Luonto ja fyysinen maailma, jossa asumme, muokkaa meitä. Kiinalaisen kokonaisvaltaisen lääketieteen mukaan kaikki sairaudet ja epätasapainot kehossa, mielessä ja sielussa ovat seurausta suhteestamme omaan itseemme ja maailmaan, jossa elämämme. Olemme osa luonnon jatkuvaa muutosta ja rytmiä.

Elementtien ohjaamana
osana luonnon jatkuvaa muutosta ja rytmiä

Kiinalaisessa lääketieteessä on viisi elementtiä, jotka liittyvät viiteen vuodenaikaan (viides vuodenaika on loppukesä, jota pidetään kesästä erillisenä vuodenaikana). Näitä elementtejä voidaan pitää karttana, joka käsittää sekä luonnon eli ulkoisen maailman että sisäisen maailmaa. Elementit ovat metalli, vesi, puu, tuli ja maa.  Kiinalaisen lääketieteen mukaan koostumme kaikista näistä elementeistä. Meillä on kuitenkin usein yksi elementti, joka on hallitsevin elementtimme. Oman elementin tietäminen, auttaa meitä ymmärtämään taipumuksiamme ja näkemään epätasapainon selkeämmin. Tämän tiedon avulla meillä on avaimet tasapainoon.

Kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin saavuttaminen

Eri elementtien ominaispiirteet:
Metalli: kurinalainen, tarkkanäköinen, älyllinen, tarkka, jäsennelty.
Vesi: itsenäinen, sisäänpäin katsova, vahvatahtoinen, mukautuva, menestyvä.
Puu: seikkailunhaluinen, itsevarma, määrätietoinen, kilpailuhenkinen.
Tuli: karismaattinen, intohimoinen, energinen, dramaattinen.
Maa: rauhantekijä, neuvottelija, hoivaava, maadoittava.

Eri elementit voivat myös johdattaa meitä omaksumaan kunkin kauden periaatteet ja huomioimaan ominaispiirteet harjoituksessamme ja elämässämme. Kun elämme ja työskentelemme sopusoinnussa ympäristömme kanssa, elämästämme tulee tasapainoisempaa; esim. keväällä maa kirjaimellisesti kukkii, kun luonto herää eloon. Se on hyvää aikaa pohtia, mitä suunnitelmia haluat toteuttaa? Mitkä on niitä asioita, joissa haluat kukkia ja kasvaa?

Kiinalaisessa lääketiede mahdollistaa kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin saavuttamisen, kun ymmärrämme kehomme eri elimien ominaisuuksia. Se ymmärtää elimen fyysisen olemuksen ja tarkastelee myös elimen energeettisiä, emotionaalisia ja psykologisia taipumuksia. Yinjooga-asanat toimivat lempeän paineen lisääjänä kehon energioihin ja näiden energioiden kulkureitteihin. Näin autamme kehoamme poistamaan myrkkyjä ja energioiden pysähtyneisyyttä ja tukkoisuutta kehossa. 

Asanat vaikuttavat tiettyihin meridiaanireitteihin ja yksi asana voi vaikuttaa ja muuttaa muidenkin energiareittien toimintaa ja tasapainoa faskiajärjestelmän kautta. (Faskia, eli sidekudoskalvo tai lihaskalvo, on kudosverkko, joka ympäröi elimistömme lihaksia, kudoksia, luita ja sisäelimiä. Laajimmillaan faskia tarkoittaa koko kehon ympäröivää sidekudosverkkoa, johon voi luetella kuuluvaksi lihasten ja kudosten lisäksi, muun muassa jänteet ja nivelsiteet.
Faskian merkitys ja Toimina – Aaro Huttunen.)

Luonnon jatkuvaa muutosta ja rytmiä

Syksy on irti päästämisen aikaa

Mikään ei koskaan katoa ennenkuin se on opettanut meille, 
mitä meidän tulee tietää.
•Pema Chödrön•

Syksy kehottaa meitä pohtimaan sitä, mistä olemme valmiita päästämään irti. Mielen tasolla, mistä minun pitää luopua tällä ajanjaksolla? Syksyn elementti on metalli ja se antaa meille kyvyn itsekunnioitukseen ja itsevarmuuteen. Tunne tasolla syksy on surun ja alakulon aikaa.

Perinteisessä kiinalaisessa lääketieteessä syksy on irti päästämisen aikaan ja talveen valmistautumista, energia valuu puiden lehtien tavoin kohti maan pintaa. On aika levätä ja eristäytyä.

Kun lehdet putoavat puista, meitä muistutetaan siitä, että emme voi olla aina täynnä energiaa ja että kaikella on aikansa ja luopuminen on osa luonnon kiertokulkua. Puut vapauttavat itsensä lehdistä ja palaavat paljauden tilaan aloittaakseen kevään saapuessa uuden syklin. Luonto näyttää meille esimerkkiä, se viestii, että meidänkin tulisi päästää irti vanhasta ja kaikesta siitä, mikä ei palvele meitä enää. Syksyn rytmi ohjaa meitä kääntymään sisäänpäin, päästämään irti ajatuksesta, että meidän tulisi olla tuottoisia ja pyrkiä aina vaan eteenpäin ja kukoistaa.

Kiinalaisessa lääketieteessä keuhkot ottavat vastaan elinvoiman (qi) ilmasta ja keuhkot liittyvät myös kykyymme ottaa vastaan ja siihen miten suodatamme asioita. Jokaisen sisäänhengityksen jälkeen hengitämme ulos – päästämme irti.

Vetäytyvä talven energia

Talven energia kehoittaa meitä kysymään itseltämme, millä tavoin painostan ja toimin itseäni vastaan. Talven elementti on vesi ja siihen kätkeytyy tunteet pelko ja rohkeus. Stressinhallinta, energiatasojen seuraaminen ja tasapainon saavuttaminen elämässä ovat seikkoja, jotka tasapainottavat vesielementtiä meissä.

Kun päivät pimenevät ja lyhenevät, luonnon tavoin meidänkin tulisi kääntyä sisäänpäin, tähän yin vuodenaikaan, eli talveen. Perinteisessä kiinalaisessa lääketieteessä talvi on levon, pohtimisen, palautumisen ja varastoinnin aikaa.

Munuaisemme tasapainottavat kykyämme työskennellä ja levätä. Energioiden ehtyminen, henkinen, fyysinen tai emotionaalinen, kuluttaa kehomme energiavarastot loppuun uuvuttaen elinvoimamme.

Luonnon jatkuvaa muutosta ja rytmiä

Kevät tuo mukanaan kasvun energiaa

Missä asioissa haluat nähdä itsesi kukoistavan ja kasvavan? On aika kylvää siemen tulevaan, suunnitella ja asettaa tavoitteita. Kevään elementti on puu ja tunnetasolla tätä aikaa leimaa viha.

Maaperän laatu on tärkeintä kasvien hyvälle kasvulle. Mieltämme voidaan pitää ikäänkuin kasvualustana ja sen terveys riippuu siitä, miten me ruokimme sitä. Kun kasvumme ja kukoistuksemme taustalla on selkeä tavoite ja tarkoitus, voimme pitää jatkuvan hämmennyksen, epäilyt, turhautumisen ja ärtyneisyyden rikkaruohot pois mielemme maaperästä. Näin annamme selkeyden, keskittymisen ja sinnikkyyden siemenien itää. Kun hoidamme huolella mieltämme, selkeyden, inspiraation ja luovuuden kukat kukoistavat.

Puun energia kurkottelee kohti korkeuksia, ollen vakaata, kestävää ja täynnä mahdollisuuksia. Siinä piilee halujemme itäminen. Maanpoven talven yinenergiasta siirrymme kohti yang energiaa. Luonnon tavoin luomisen ja toiminnan energia kutsuu meitä pitkän levon jälkeen. Kevät on visioiden toteuttamisen ja tavoitteiden asettelun aikaa.

Ilo irti kesästä

Kesään siirtyessä on aika miettiä sitä, miten ilmaiset iloa? Kesän elementti on tuli ja tunnetasolla sen tuntee ilosta ja elinvoimasta. Meissä oleva tulielementti antaa mahdollisuuden näyttää positiivista intohimoa, eloisuutta ja iloista elämää.

Kevään tuoreudesta kesään siirtyminen tarkoittaa siirtymistä suureen, kirkkaiseen ja täyteläiseen energiaan. Elinvoimamme kuplii pintaan ilona ja avoimuutena. Tuli palaa kirkkaana ja visioidemme ja suunnitelmiemme siemenet alkavat kantaa hedelmää.

Meillä kaikilla on kyky iloiseen elämään, vaikka toisinaan voimme tunteakin elon kipinän himmenevän. Kiinalaisessa lääketietessä Shen, luontainen henkemme, on kaiken ilon lähde. Sydänmeridiaani on Shenin olinpaikka. Ja kun avaudumme tämän meridiaanin kautta, voimme myös lisätä sisällämme olevan autuuden määrää. Hyväksyminen, itsensä rakastaminen, harmonia ja rauha ovat kaikki tasapainoisen sydänenergian ominaisuuksia.

Luonnon jatkuvaa muutosta ja rytmiä

Loppukesä on sadonkorjuun aikaa

On aika sadonkorjuun ja loppukesä rohkaisee meitä pohtimaan sitä, kuinka monella tapaa meitä tuetaan elämässämme? Loppukesän elementti on maa ja tunteina voimme kokea sen sekä ahdistuksena että tyytyväisyytenä.

Keskikesän tulesta aloittamme laskeutumisen kohti maan pintaa. Siirtymäkausi on sadonkorjuun, runsauden ja täyteläisyyden aikaa. Kevään suunnitelmat ovat toteutuneet. On aika ravita ja palautella itseään.

Olemme osa luontoa

Me ihmiset edustamme yhtä niistä monista lajeista, jotka ovat osa luontoa. Elementit ovat liikkeessä meissä ja ulkopuolellamme. Olemme osa luonnon jatkuvaa muutosta ja sen rytmiä. Luonto laajenee kukoistukseen ja varisee kukoistuksestaan, sen liike liikkuu ylöspäin ja alaspäin keräten energiaa ja luovuttaen sitä. Tämä sama luonnon läpi virtaava energia virtaa myös meidän läpi. Ja tasapainon säilyttämiseksi elämässämme voimme ottaa mallia luonnosta.

Harris, Gabrielle: The Language of Yin
Harris, Gabrielle: The Inspired Yoga Teacher

Pinnaa postaus

Minusta

Hei olen Hanne

Olen joogaopettaja ja personal trainer, jolle kokonaisvaltainen hyvinvointi ja luonnonmukaisuus ovat sydämen asioita. Blogissani jaan oivalluksia ja käytännön vinkkejä, joiden avulla voit löytää tasapainoa ja harmoniaa elämässäsi.

Seuraa minua
Blogikirjoituksia
Uutiskirje
Ilmainen e-kirja
Instagram

Seuraa minua Instagramissa

Yhteistyökumppanit
Yhteistyökumppani
Jätä minulle tietosi, niin lähetän sinulle lisätietoa, miten voit liittyä doTERRA tiimiini
Lempituotteeni

COPYRIGHT © 2024 AZURE ANANDA

Y-tunnus: 2503339-4
Puhelinnumero:
+358 40 738 6178
hanne@azureananda.com

OLLAAN YHTEYDESSÄ