Mitä on restoratiivinen jooga, ja kenelle se sopii?

Blogi

By Hanne

Tätä postausta varten minulla on ollut ilo ja kunnia haastatella joogaopettajakollegaa Minnaa. Tiemme Minnan kanssa ovat kohdanneet missäpä muualla kuin joogastudiolla, missä Minna on alunperin ollut ohjauksessani. Viimeisen parin vuoden aikana joogaopettajakoulutukset ovat kutsuneet myös Minnaa, viimeisimpänä mainittakoon restoratiivisen joogan opinnot ja siitä myös me puhumme tänään. Mitä on restoratiivinen jooga ja kenelle se sopii?

MITÄ ON RESTORATIIVINEN JOOGA,
JA KENELLE SE SOPII?

Kerrotko Minna ensin lyhyesti kuka olet ja miten jooga on tullut elämääsi? Ja mikä rooli sillä on tänäpäivänä elämässäsi?

Olen Minna Mansikka, ammatiltani sairaanhoitaja, traumapsykoterapeutti, psykofyysinen hengitysterapiaohjaaja. Päätyökseni teen psykoterapiaa. Joogan opettaja/ohjaaja koulutuksista olen käynyt Heartfulyoga RYT 200, Yinjooga RYT30 ja Restoratiivinen jooga.

Mitä kaikkea muuta sitä onkaan, riippuu minkä opin pohjalta katsoo. Joogafilosofiasta oppineena olen purusha.

Jooga on tullut elämääni 2012 Astanga joogan muodossa. Viehätyin joogasta heti, koska hyvänolon tunne oli ihmeellinen, se oli jotain mitä muusta liikunnasta ei samalla tavalla tullut.  Yinjoogassa aloin käydä 2015. Se palautti kehoa kuormituksista ja hermosto tasoittui. Samoihin aikoihin tutustuin myös erilaisiin joogamuotoihin paikallisella joogasalilla ja aloin käydä säännöllisesti siellä. Elämä on tarjoillut minulle useita leikkauksia, jonka vuoksi asana harjoittelu on ollut tauolla, mutta meditaatio ja jooganidra on ollut tällöin vahvana tukena toipumisen tiellä.

Tänäpäivänä jooga on elämässäni. Teen omaa asanaharjoitusta, välillä käyn ohjatuilla tunneilla, opiskelen joogafilosofiaa Måns Broon-kursseilla ja pohdin ikiaikaisia viisauksia. Pidän hyvinvointi –kursseja sopivalla tahdilla, jossa on  joogaa ja psykofyysistä näkökulmaa.

Mitä on restoratiivinen jooga ja mistä se on saanut alkunsa?

Restoratiivisen joogan juuret tulevat B.K.S. Iyengarin opetuksista. Judith Hanson-Lasater on kehittänyt pehmustetumman version, jonka pohjalta Kirsi Saivosalmi kouluttaa restoratiivisia joogaohjaajia (Levon vallankumous). Apuvälineet ja kehon tukeminen niillä ovat olennainen osa restoratiivista joogaa. Keho linjataan erilaisiin lepoasentoihin hyvin tarkasti ja asanoissa ollaan n. 10-30 min. Eli 75min joogaharjoituksessa on tyypillisesti 3 asanaa. Asanoiden pitkäkestoisuuden vuoksi on tärkeää, että keholla on hyvä olla paikoillaan.

Restoratiivinen jooga on siis palauttavaa levon joogaa, jossa tietoisesti levätään ja apuvälineet mahdollistavat eritasoisen syvän lepotilan, jossa ajatusten on mahdollista olla sellaisena kuin ovat. Tai voi rauhoittua ja hiljentyä.

Mitä on restoratiivinen jooga

Yinjooga on nopeasti nostanut suosiotaan, mutta miten restoratiivinen jooga eroaa Yinjoogasta? Miten esim. apuvälineet eroaa näiden kahden tyylin välillä?

Restoratiivinen jooga, puhun nyt siis vain omasta restoratiivisen joogan suuntauksesta, eroaa yinjoogasta siinä, että kehoa ei venytetä

Kehossa voi tuntua avauksen tunnetta, mutta ei venytystä, eikä asanassa käytetä lihasvoimaa. Restoratiivisessa joogassa käytetään n.4vilttiä/ihminen, tyynyjä, bolstereita, silmätyynyjä, joogatiiliä ja joogavöitä. Kotioloissa apuvälineitä voi soveltaa. 

Tässä restoratiivisen joogan muodossa ei yleensä käytetä taustamusiikkia ja ohjaaja puhuu vähemmän. Näin aistiärsykkeet voidaan minimoida. Tärkeää on lämpö, hämäryys, hiljaisuus ja myötätuntoinen ja turvallinen ilmapiiri. Yleensä, kun keho alkaa hellittämään ja tietoisuus kääntyy sisäänpäin, aistiärsykkeille ei ole enää tarvetta.

Mitkä on restoratiivisen joogan hyödyt?

Elämässä on paljon vaateita, suorittamista ja stressiä. Kun ihminen valitsee harjoitella restoratiivista joogaa, hän valitsee samalla tietoisen, palauttavan levon. Parasympaattinen hermosto aktivoituu, joka palauttaa ihmistä stressin tilasta. 

Kehon ylikierrosten rauhoittuessa ihmiselle tarjoituu mahdollisuus itsensä kohtaamiseen kokonaisvaltaisesti. Ja sen jälkeen paranee myös yhteys toisiin ihmisiin paremman läsnäolon myötä. 

Hermoston tasapainotila auttaa esim. kivun sietämisessä, vaihdevuosioireissa, kuormituksissa ja tunteiden tasoittumisissa.  Joogafilosofian termein satvisuus elämässä lisääntyy.

Ketä varten Restoratiivinen Jooga on? Ja kenelle erityisesti suosittelisit sitä?

Restoratiivista joogaa suosittelen kokeiltavaksi kaikille, jotka kaipaavat elämään palautumista ja lepoa, sekä sitä myötä elinvoiman lisääntymistä. 

Kun elinvoimaa ja tasapainoa halutaan elämään, levon hetket ovat yhtä tärkeitä kuin aktivaatio. Lepo kannattaa suoda itselle jo siinä vaiheessa, kun energiaa vielä on, silloin se on parhaiten palauttavaa. 

Mitä odottaa restoratiiviselta joogatunnilta?

Restoratiivisella joogatunnilla asanan rakentaminen pikkutarkasti apuvälineitä käyttäen voi aluksi tuntua tuskastuttavalta, mutta “teen hyvää itselleni”-asenne voi auttaa tässä ja ohjaaja auttaa. Tällainen asanan rakentaminen voi olla myös hidas ja meditatiivinen hetki, kun asiat alkavat käydä tutuiksi. Ryhmäkoko on yleensä pieni, että ohjaaja ehtii auttaa hyvin. Vaivannäkö palkitaan ja keholla on hyvät perustukset hellittää.

Kiitos

Suuri kiitos Minna, tästä restoratiivisen joogan maailman avaamisesta.

Restoratiivisen joogan tiimoilta Minnalta on tulossa syksyllä 2021 kurssi, josta lisätietoa lähempänä ajankohtaa löytyy hänen nettisivuilta, Facebookista ja Instagramista, kaikista näistä löydät Minnan Lupa Hellittää -nimellä.

☽ 〇 ☾​

Pinnaa postaus

MITÄ ON RESTORATIIVINEN JOOGA
☽ 〇 ☾

Seuraa minua sosiaalisessa mediassa

Copyright © 2021 Azure Ananda
All Rights Reserved