Näin lisäät tietoista läsnäoloa elämääsi

Behind Azure Ananda

By Hanne

Elämme ajassa, jossa 15 sekuntia on pitkä aika, tai siltä se toisinaan tuntuu. Ajassa, jossa valtava tietotulva on ulottuvillamme vain yhden napin painalluksen päässä. Puhelin piippaa viestejä, sosiaalisen median ilmoituksia ja sähköposteihinkin pitäisi vastata heti. Tällaiseen elämäntyyliin olemme ainakin pikkuhiljaa ajautuneet tiedostamattamme. Jopa niin, että kaikki tämä tuntuu meistä kovin “normaalilta”. Mitä jos olisimme läsnä enemmän ja tavoitettavissa vähemmän, pitäisimme tauon? Näin lisäät tietoista läsnäoloa elämääsi yksinkertaisin keinoin.

NÄIN LISÄÄT TIETOISTA LÄSNÄOLOA ELÄMÄÄSI

Thich Nhat Hanh puhuu kirjassaan “Peace is every breath” tietoisesta läsnäolosta ja meditoinnista. Tietoisen läsnäolon ja meditoinnin harjoittaminen ajassa, jossa elämämme, voi toisinaan olla, hmn, haastavaa. Usein tunnemme, että meditoinnille ei ole aikaa saati sille, että selvittäisi mistä siinä mindfulnessissa oikein on kyse. Ei hätää, sillä palaan tämän aiheen äärelle tuota pikaa.

Jos tämän päivän elämää pitäisi kuvata muutamalla sanalla, mielestäni sopivia voisivat olla hektinen, vaativa ja välitön. Miten sellaisessa elämässä voi olla läsnä, kun koko ajan tuntuu, että joku ulkopuoleltamme vaatii meiltä jotain? Olen sellaista ihmistyyppiä, joka ei esim. voi sietää lukemattomia sähköposteja, varsinkaan sitä punaista pallukkaa, joka näkyy puhelimen sähköpostikuvakkeessa muistuttamassa tai huomauttamassa, että jotain on odottamassa ja tekemättä. Olen miettinyt, kuinkahan moni muu ahdistuu tästä. Käsi ylös jos se olet sinä? Ajatella, miten pieni punainen pallukka voikin pelkällä olemassa olollaan aiheuttaa tällaisia tuntemuksia, vaatia minulta huomiota. 

näin lisäät tietoista läsnäoloa

Koen toisinaan samankaltaista ahdistusta saadessani viestin joltakulta. Näen viestin tulleen ja koen, että se pitäisi lukea ja siihen vastata heti, riippumatta siitä, mitä olen tekemässä. Moninaiset ilmoitukset, muistutukset ja viestit pakottavat meidät jatkuvasti siirtämään huomion johonkin muuhun kuin mitä olimme juuri tekemässä, ja siirtymään itsemme ulkopuolelle. Tämä katkaisee ajatuksemme, saaden meidät hoitamaan yhden asian sieltä ja toisen täältä, ja se tekee meidän levottomiksi. Ja, sitten kun meillä on hetki, jolloin emme tee yhtään mitään, olemme hermostuneita, sillä emme osaa olla tekemättä yhtään mitään. Täytämme nämäkin hetket vaikka sitten Facebook tai Instagram feedia selaten. 😉

Mindfulness = hyväksyvä tietoisuus

Avaimet henkiseen harjoitukseen ovat meidän kaikkien käsissä. Ehkä ongelmamme onkin se, että ajattelemme läsnäoloa tai mindfulnessia liian monimutkaisesti, tehden niistä samalla vaikeimpia kuin ne onkaan. Keep it simple, yksinkertaisuus kunniaan. 

Mindfulness tarkoittaa hyväksyvää tietoisuutta ajatuksistamme, tunteistamme, aistimuksistamme ja ympäröivästä maailmasta. Hyväksyntä kuuluu Mindfulnessiin ja se tarkoittaa esimerkiksi sitä, että huomioimme ajatuksemme ja tunteemme tuomitsematta niitä. 

Yksinkertaisimmillaan Mindfulness-harjoitus voi olla kävely parkkipaikan poikki autolle, tietoisena ja huomioiden jokaikinen askel. Voit jokaisella askeleella huomioida kehosi tuntemuksia hengittäen syvään sisään ja jokaisella uloshengityksellä päästää irti kehon tai mielen kireyksistä. Antaa aikataulujen ja päivän tapahtuminen sulaa pois kehostasi. Tämä hetki on ainut hetki joka koskaan on. Ja tässä hetkessä, sinä kävelet parkkipaikalla autollesi. 

miksi meditoida

Miten olla läsnä enemmän ja tavoitettavissa vähemmän?

Keinoja läsnäolemiseen on onneksi monia, lopulta kyse on halustamme toimia. Esimerkiksi puhelimen tuomien ärsykkeiden estämiseen voimme vaikuttaa monin keinoin. Luotan, että käytät mahdollisuuksiasi poistaa automaattiset ilmoitukset käytöstä niin, että sosiaalisen median ilmoitukset eivät kaiken aikaa ponnahda ruudullesi. Sähköpostinkin voi onneksi päivittää manuaalisesti. Kaikesta ei tarvitse olla tietoinen kaiken aikaa, eikä varsinkaan yrittää pysyä kärryillä kaikesta jokaikinen sekunti.

Päätä etukäteen, milloin käytät sosiaalista mediaa ja miten kauan, harkitse myös tarkkaan sähköpostillesi sopiva käyttörytmi. Jo se, että tiedostat käyttäytymismallisi on hyvä aloitus tietoiseen läsnäoloon. Työpäivän aikana ei toki välttämättä voi rajata sähköpostien lukemista tiettyyn aikaan, mutta läsnäoloa siinäkin tilanteessa on tehdä yksi asia alusta loppuun ennen uuden aloittamista.

Palaan vielä Peace is every breath kirjan sanomaan. Siinä kehotetaan heti aamulla heräämisen jälkeen hymyilemään, ilosta. Olemaan täysin tietoinen siitä, että uusi päivä on alkamassa, ja elämä tarjoilee sinulle 24 uutukaista tuntia, mikä lahja! Se on myös mahdollisuus lupaukseen elää nuo tunnit täysillä. Lupaus keskittyä vain parhaillaan käsillä olevaan hetkeen ja askareeseen ilman ylimääräisiä ärsykkeitä. 

Milloin viimeksi juodessasi teetä tai kahvia, ainoastaan joit juomaasi nauttien sen mausta? Miltä tuntuu, kun peset kasvojasi, ja vesi koskettaa kasvojesi ihoa? Entä miltä kasvojesi iho tuntuu? Miltä kehosi tuntuu juuri nyt? 

Tämä hetki on ainut hetki joka koskaan on

Jokaikinen hetki elämässämme on ainutlaatuinen ja arvokas, täyden huomiomme arvoinen. Jokainen eletty minuutti on menetetty minuutti, ellemme ole läsnä hetkessä. Tämä hetki on ainut hetki joka koskaan on. Siispä, näin lisäät tietoista läsnäoloa elämääsi, olet läsnä enemmän, tavoitettavissa vähemmän ja elät täyttä elämää.

PS. Olen vastikään päivittänyt 3 päivän meditaatio -kurssini sisällön ja se löytyy nyt myös suomeksi. Jos olet kiinnostunut meditoinnista, niin kurssi voi olla hyvä aloitus sinulle. Pääset kurssille tästä ja ei, se ei maksa sinulle mitään. Rauhallisia meditointi hetkiä. 

Pinnaa postaus

näin lisäät tietoista läsnäoloa

Seuraa minua sosiaalisessa mediassa

Copyright © 2021 Azure Ananda
All Rights Reserved