Behind Azure Ananda

By Hanne

Sinä olet ainutlaatuinen! Se, mikä toimii sinulle ja kehollesi, ei toimi jollekin toiselle ja päin vastoin. Olet ehkä kuullutkin tämän joogatunnilla. Kirja “Sinun kehosi, sinun joogasi” käsittelee ainutlaatuisuutta ja innoitti tähän postaukseen, eikä vähiten siksi, että kirjan ensimmäinen lause kuuluu: “Olet ainutlaatuinen”. Mutta, mitä tuo sinun kehosi, sinun joogasi tarkalleen tarkoittaa?

SINUN KEHOSI, SINUN JOOGASI

Lausahdus “olet ainutlaatuinen” jää helposti pinnalliseksi, mikäli se heitetään ilmoille ilman tarkempaa tarkastelua. Mistä ainutlaatuisuus koostuu? Mistä se on tehty? Se koostuu raaka-aineista, joista sinut on tehty ja niistä elämän tapahtumista, jotka ovat muokanneet sinua. Kaikki pienet yksityiskohdat syntymästäsi (ja ennen sitä) tähän hetkeen ovat luoneet jotain ainutlaatuista ja niin ainutkertaista kuin sinut.

Mutta entä sitten sinun kehosi, sinun joogasi? Joogaharjoituksessa ainutlaatuisuus voi tulla esiin monella tavalla. Mieti hetki, onko sinulla jokin asana, johon haluaisit joskus sulautua? Onko sinulla jokin asana, joka aiheuttaa sinulle erityistä haastetta? Ehkä haaveilet lootus-asanassa istumisesta. Teet harjoituksiasi tuo päämäärä mielessäsi, huolimatta siitä, että lootusasana on sinulle vielä kovin kaukainen ja melko lailla mahdottomaltakin tuntuva asia. 

Sitten joogatunnilla opettajasi mainitsee kehojen ainutlaatuisuuden, ja sen, että kaikki asanat ei ole jokaiselle meistä mahdollisia. Jokaisen meidän yksilöllinen anatominen rakenne määrää lopulta sen, mikä on mahdollista ja mikä ei. Siinä samassa tajuat jutun juonen ja ymmärrät, että haaveenasi ollut lootusasana lipui juuri ulottumattomiin. Ymmärrät kehosi ja tuon asanan haasteet yhtälönä joka on mahdoton sinulle. 

Sinun kehosi, sinun joogasi

Sthira Sukham Asanam

Kavahdan aina hieman, kun joogaan liitetään sana tavoite. Tähän toki liittyy vahvasti ainutlaatuinen suoritus keskeinen taustani, joka on muokannut minua ja tiedostan asian olevan hieman kaksijakoinen. Harjoituksen tulisi toki viedä eteenpäin, mutta se voima joka sitä ohjaa, tulisi olla aito jatkumo harjotuksellemme ja sen tulisi kummuta aidosti sisimmästä, eikä ohjautua ulkoa päin. 

Jos tarkkaan mietitään, niin minkään yksittäisen asanan ei tulisi olla tavoite itse asanana vaan tilana. Patanjali kuvaa asanaa vankkana ja mukavana tilana (=Sthira sukham asanam). Siis sellaisena, jossa voit mukavasti viettää aikaa, miettimättä miltä se näyttää tai milloin se loppuu. Kuitenkin vakaan tilan hakemisen sijaan teemme asanasta usein suorituksen. Tiedäthän, asettautuminen asanaan, linjaukset kuntoon, 5 hengityskiertoa ja pois. Kuulostaako tutulta?

Hetki, jolloin ymmärsit, että haaveesi lootuksesta, jää sellaiseksi todennäköisesti aiheuttaa sinussa pettymystä. Ehkä vertaat itseäsi kanssa joogeihin, joilta lootusasana onnistuu. Egosi on kokenut kolahduksen ja asiaa on vaikea sulattaa. Ota hetki aikaa ja mieti, miksi tuon asanan tekeminen on sinulle tärkeää? Kuulostele, mitä sisältäsi kumpuaa tähän liittyen? Mitä lisäarvoa asana elämääsi toisi? Mikä siinä on sinulle tärkeää? Kuori tuon asanan merkitystä siivu siivulta, kunnes tiedät tarkalleen, miksi se on sinulle tärkeää. Prosessi vaatii paitsi kaivelua, mitä todennäköisemmin myös hyväksyntää ja armollisuutta itseä ja omaa kehoa kohtaan.

sinun kehosi, sinun joogasi

Taiteiluni egon kanssa

Kerron sinulle tarinan. Reilu viisi vuotta sitten pääsin spagaatin ensimmäisen kerran sitten peruskoulu vuosien. Tämä minulle niin merkittävä asia tapahtui ryhmäliikuntatunnilla ja olin siitä todella innoissani. Kun pääsin kotiin, haluisin näyttää poikaystävälleni mitä suurta ja merkittävää oli juuri hetkeä aiemmin tapahtunut. Pääsin alas spagaatiin, ja siinä samassa kuulin rusahduksen. “Kuulitko, tuo ääni ei ollut housujen ratkeaminen”, sanoin. Nousin ylös ja totesin ei hätää pystyn liikkumaan, kaikki hyvin. Paitsi, että ei, kaikki ei ollut hyvin. Takareidelleni tapahtui jotain, mistä en tänä päivänäkään tiedä yhtään sen tarkemmin. Tämä johti kuitenkin siihen eteentaivutukseni mm. paschimottanasanassa oli noin 5 cm eteenpäin. Muutoin vammani ei estänyt toimintaani tai muuta treenaamista. 

Joogatunnilla häpesin tätä vajaavaisuuttani. Minusta tuntui, että ihmisten tulisi tietää, että normaalisti eteentaivutukseni on paljon syvempi, ikäänkuin sillä olisi ollut merkitystä. No olihan sillä, mutta vain minulle itselleni. Harjoitukseni huomio oli tuolloin jossakin muualla kuin omalla matollani ja omassa kehossani. Ja minun oli hyvin vaikea hyväksyä asiaa. 

Tein harjoitusta muiden kuin oman mattoni kautta, kuvitellen, että muut tunnilla olijat olisivat kiinnostuneita, mitä juuri minun matollani tapahtuu. Taitelin harjoituksessani egoni kanssa. Tuskin olin yhdessäkään asanassani Patajanlin määritelmän mukaan sthira sukham asanam vaan tiivisti kietoutuneena egoni hellään syleilyyn. Joogaopettajakoulutuksessa puoli vuotta tapahtuman jälkeen, eteentaivutukset olivat kivuliaita, mutta siellä pääsin kuin pääsinkin egoni otteesta. Ja hyväksyin sen, mikä on. Päästin irti joogan suorittamisesta.

Oivalluksien polku

Nyt, reilu viisi vuotta myöhemmin, takareiteni on miltei kunnossa. Tämä tapahtuma oli minulle ennenkaikkea prosessi egoni kanssa. Se opetti kehoni rajallisuudesta ja siitä, millä on merkitystä. Oman kehon kuunteleminen on tärkeää jokaikisessä harjoituksessa, ja ymmärrys siitä, että minun kehoni, minun joogani on joka päivä erilainen. 

Kun harjoitustamme ohjaa jokin meidän ulkopuolelta tuleva voima tai tahtotila, olemme tällöin sekä mattomme että kehomme ulkopuolella. Vertaamalla itseään viereisellä matolla harjoitustaan tekevän henkilön kanssa tulee myös sysätyksi tämän toisen henkilön matolle, vaikka kenenkään muun matolla tapahtuvalla harjoituksella ei olekaan mitään merkitystä sinun harjoituksesi kannalta. Sillä ei ole merkitystä, kuka on ja kuka ei ole lootusasanassa. 

Jooga on polku oivallusta, egon kanssa kamppailua ja hyväksyntää. Sinun kehosi, sinun joogasi on jatkumo tapahtumia, jotka koostuvat harjoituksesi hetkistä ja hetkistä harjoituksen ulkopuolella. Näistä koostuu sinun ainutlaatuinen polkusi, se on polku, jolla sinun ainutlaatuinen kehosi kuljettaa sinua. Olethan sinä olet ainutlaatuinen.

Pinnaa postaus

sinun kehosi sinun joogasi

Seuraa minua sosiaalisessa mediassa

Copyright © 2021 Azure Ananda
All Rights Reserved