
Tässä postauksessa kerron, mistä joogafilosofiassa on kyse. Mitä se pitää sisällään? Teemme kevyen pintasukelluksen joogafilosofian maailmaan tässä kirjoituksessa. Tämä kirjoitus on ikäänkuin kurkistus joogafilosofiaan.
Joogasutra on filosofinen klassikkoteos ja perusteksti joogan oppimiseen ja opettamiseen. Joogasutran on kirjoittanut Patanjali niminen henkilö. Teos sisältää 196 aforismia eli ajatelmaa siitä, mitä jooga on. Ja siinä käydään läpi, kuinka joogan avulla voidaan pysytellä terveenä ja, miten meditaation avulla voidaan saavuttaa mielenrauha ja onnellisuus. Jokainen aforismeista on lyhyt ja ytimekäs.
Joogafilosofia on tärkeä osa joogan harjoittamista. Se on läsnä joka kerta, kun asetumme matolle tekemään harjoitustamme, oli kyse sitten hengitysharjoituksesta, meditaatiosta tai asanaharjoituksesta. Joogafilosofiasta voimme löytää ohjeet harjoitukseemme, ja se mahdollistaa syvemmän kokemuksen joogan parissa. Joogafilosofian tulisi olla läsnä jokaisessa harjoituksessa tasosta riippumatta. Joogan filosofinen tausta tuo uuden ulottuvuuden harjoitukseen.
Patanjalin joogasutrista puhuttaessa, puhutaan nimeomaan astangajoogan filosofiasta, mutta lähes kaikki joogan eri lajit pohjautuvat Patanjalin joogasutriin. Joogasutrista voimme löytää käsikirjoituksen joogalle.
Joogamenetelmän kahdeksan osaa
1. Yama – eettiset ohjeet:
2. Niyama – ohjeet/asenteet itseä kohtaan:
3. Āsana – asentoharjoitukset
4. Prānāyāma – hengitysharjoitukset
5. Pratyāhāra – aistien hallinta
6. Dhāraṇā- keskittyminen
7. Dhyāna – meditaatio
8. Samādhi – syvä mietiskelyn tila, autuus
Tunnistat varmaan jo entuudestaan osan kahdeksanosaisesta järjestelmästä.
Anne Nuotion Internet sivuilta löydät käännökset sutrille sellaisessa muodossa, että ne on helppo ymmärtää, kuten tämä:
Sutra I-2 yogaś-citta-vṛtti-nirodhaḥ
Jooga on sitä, että mielen hajaannustila lakkaa.