5 keinoa miten saada joogaharjoituksesta pysyvä tapa

Behind Azure Ananda

By Hanne

Minulta kysytään usein, miten saada joogaharjoituksesta pysyvä tapa. Miten usein ja mihin aikaa olisi hyvä harjoitella? Kuinka pitkä harjoituksen tulisi olla? Tässä postauksessa kerron sinulle 5 keinoa miten saada joogaharjoituksesta pysyvä tapa.

5 KEINOA miten SAADA JOOGAHARJOITUKSESTA PYSYVÄ TAPA

Ensimmäinen ja tärkein asia on miettiä suurin syy ja tavoite joogaharjoituksen aloittamiselle, sinun miksi. Miksi haluat joogata? Syy voi olla mikä tahansa, kunhan se puhuttelee sinua ja on aidosti niin tärkeä, että todella haluat joogata ja tehdä siitä sinulle tavan, josta et halua lipsua.

Omalla kohdallani se oli aikanaan poukkoilevan mielen hiljentäminen, keskittyminen vain yhteen asiaan, läsnäolemiseen. Sivutuotteena mukaan tuli hyvin nopeasti kehon keveyden tuntu, kun kireydet pikkuhiljaa sulivat silloisesta juoksijan kehostani joogamatolle. Palasin matolleni harjoitukseni pariin uudelleen ja uudelleen näiden kahden syyn vuoksi.

Sinun syy voi olla ihan mitä tahansa, kunhan koet sen itsellesi tärkeäksi ja merkitykselliseksi. On hyvä muistaa ja tiedostaa, että palo harjoitteluun kumpuaa sisältäsi, eikä ulkopuolelta tulevista vaikutteista.

Yksinkertaisuus kunniaan

Miten usein joogaharjoitus tulisi tehdä? Jos jooga ei vielä ole pysyvä viikottainen tapa sinulle, on hyvä lähteä liikkeelle ajatuksella; kerta viikossa on parempi kuin ei ollenkaan. Mieti, mikä on realistinen ja yksinkertainen alkutavoitteesi.

Voit asettaa harjoituksen kestolle tavoitteeksi ensimmäisen 1-2 viikon ajaksi vaikkapa 15-30 min kolmesti viikossa. Näin matolle asettautuminen ei tunnu suuren suurelta ajalliselta ponnistukselta. Seuraava tavoite voikin olla 30-45 min. Anna joogaharjoituksen pikkuhiljaa viekoitella kohti pidempää harjoitusta. Se kyllä tapahtuu aikanaan luonnollisesti.

Pidä harjoituksen aloittaminen helppona, yksinkertaisena ja miellyttävänä. Kerron vielä myöhemmin tässä postauksessa, miten saat pikkuhiljaa joogaharjoituksen osaksi jokaista päivääsi. 

miten saada joogaharjoituksesta pysyvä tapa

Mihin aikaan harjoitella?

Jos mietitään joogaharjoituksen ajankohtaa joogaperinteen näkökulmasta, niin paras ajankohta harjoitukselle tulisi olla aamulla. Mutta, se ei tarkoita sitä, että aamu on sinulle ja sinun kehollesi paras ajankohta harjoitella. 

Sinä olet kehosi paras asiantuntija ja tiedät varmasti parhaan ajankohdan jo vaikkapa sen perusteella, että mikä sinulle on luontaisin ajankohta liikkua tai ylipäätään tehdä asioita. Aamu voi olla sopivaa aikaa esim. meditaatiolle tai hengitysharjoitukselle, kehon vielä heräillessä päivään. Jos joogaharjoitukselle asetetaan tavoite aamu kello viiteen, voi harjoitus jäädä tekemättä, koska nukkuminen tuohon aikaan tuntuu paremmalta vaihtoehdolta, varsinkin pimeään talviaikaan. 

Sanon usein asiakkailleni, että sillä ei ole väliä mihin aikaan harjoittelee, kunhan harjoittelee. Mielestäni tärkeää on se, että harjoitus kokemus olisi kaiken kaikkiaan miellyttävä. Älä turhaan jumiudu joogaperinteen luomiin ihanteisiin harjoittelussasi, sinähän luot omaa ainutlaatuista perinnettäsi.

Itse huomaan, että olen eri joogi Suomessa ja Intiassa. Suomessa ei tule kuuloonkaan, että harjoittelisin aamulla. Intiassa sen sijaan harjoittelen aina aamuisin, poikkeuksena aamut jolloin käyn salilla. Olen usein myös miettinyt, että olen itseasiassa aivan ihminen Suomessa kuin Intiassa.

miten saada joogaharjoituksesta pysyvä tapa

Miten saada aikaan pysyvä tapa?

Uuden tavan omaksuminen vie yleensä hetken aikaa joskus puhutaan tuon ajan olevan 21 päivää. Varmasti tuo se on eräänlainen rajapyykki, mutta ihmismieli voi siltikin käsitellä asiaa eri tavoin. Olen osallistunut moneenkin 21 päivää kestävään haasteeseen, ja itse miellän, että on helppoa osallistua johonkin joka kestää tietyn aikaa. Mutta on kuitenkin tyystin eri asia, tehdä jostakin asiasta pysyvä osa päivittäistä elämää. Kaikenlaiset haasteet voivat olla hyvä ponnahduslauta muutokseen, mutta niiden kanssa voi helposti käydä, kuten vaikka “laihdutuskuurin”. Kun kuuri tulee päätökseen palataan taas vanhaan.

Neuvoni on, ottaa askel ja päivä kerrallaan, tuo harjoittelu elämääsi tavalla, etenee tietyllä progressiolla. Tarkoituksena on luoda elämään pysyvä tapa, jolla ei ole päättymispäivää. Lähde liikkeelle lyhytkestoisesta harjoituksesta. Muista, että et ehkä ole joogannut säännöllisesti koko elämäsi aikana, ei ole tarpeen, saati mielekästä asettaa tavoitetta heti 90 min harjoitukseen päivässä. 

Voit pikkuhiljaa kasvattaa harjoituksen kestoa, ja kun lähdet lisäämään harjoituskertoja, voit tehdä nuo lisätyt harjoitukset lyhyempänä. Kuvitellaan, että nostat harjoituskerrat kolmesta viiteen viikossa. Kolme harjoitusta, joihin olet kehosi jo totuttanut ovat olleet 45 minuutin pituisia. Pidä kolme harjoitusta edelleen samanpituisina ja ne kaksi kertaa jotka tulevat uutena mukaan voivat olla esimerkiksi 15 minuutin mittaisia. Viikkoosi tulee joka näin puolen tuntia lisää joogaa. Tämä on yksi esimerkki, jonka turvin voit toteuttaa tavan rakentamista. 

Palkintona hyvä olo

Puoli vuotta ennen joogaopettajakoulutustani asetin tavoitteekseni harjoitella päivittäin. Minulle tärkeintä oli, että harjoittelin päivittäin, harjoitukseni oli maksimissaan tunnin mittaisia. 

Niinä hetkinä, jolloin matolle asettuminen tuntuu erityisen haastavalta, on hyvä palauttaa mieleen se syy, minkä vuoksi halusit aloittaa harjoituksen, anna sen toimia motivaattorina. Ja muista miten hyvältä olo tuntuukaan harjoituksen jälkeen. Palkintona harjoituksesta saat hyvän olon. 

No niin, tässä 5 keinoa miten saada joogaharjoituksesta pysyvä tapa. Nautinnollisia joogahetkiä. 

Pinnaa postaus

miten saada joogaharjoituksesta pysyvä tapa

Seuraa minua sosiaalisessa mediassa

Copyright © 2021 Azure Ananda
All Rights Reserved