Behind Azure Ananda

By Hanne

Olipa eräs kaunis sunnuntaipäivä helmikuussa 2019, kun päätin vierailla Amritapuri Ashramissa. Mikä on Amritapuri-asram, ja miksi halusin mennä sinne? Ashram on Äiti Amman Ashram. Sri Mātā Amṛtānandamayī Devī, joka tunnetaan myös nimellä Amma, on intialainen henkinen johtaja, pyhimys ja guru. Hänet tunnetaan epäitsekkäästä rakkaudestaan ja myötätunnostaan kaikkia olentoja kohtaan. Hän omistanut elämänstä köyhien ja kaikkien fyysisesti ja emotionaalisesti kärsivien tuskien lievittämiseen. Amma inspiroi, kohottaa mieltä hengellisen viisautensa kautta. Tuo sunnuntai oli sattumalta päivä jona tapasin Amman.

Päivä jona tapasin amman

Kotini Intiassa sijaitsee noin 60 kilometrin päästä Ashramista, ja tuona sunnuntai-aamuna tunsin suurta tarvetta pieneen taukoon normaalista “arkielämästäni”. Ja minulla oli käsittämätön tunne siitä, että halusin kosketuksen johonkin suurempaan, johonkin, mitä en oikein osannut pukea sanoiksi. Sana Amma tarkoittaa äitiä telagun ja malayalamin kielellä. Ehkä siis halusin kokea äiti-yhteyttä tuona päivänä. 

Amritapuri Ashram sijaitsee pienessä Parayakadavun kalastajakylässä Keralan rannikolla, noin puolentoista tunnin ajomatkan päästä kotoani Varkalasta. Kuten sanottu, lähdin matkaan hieman yllättäen, sillä halusin hetkellisesti nauttia ja hengittää toisenlaista ilmapiiriä kuin kotikylässäni. En siis ehtinyt tehdä tutkimusta Ashramiin liittyen. Tiesin kuitenkin, että tuo nimenomainen sunnuntai oli viimeinen päivä kuukauteen, jolloin itse Ammakin olisi ashramissa. 

Noin puoli yhdeksän aamulla olin saapunut perille. Kuljeskelin ympäriinsä hetken, ihmetellen ja sitten suuntasin ashramin kahvioon, sillä minun oli määrä tavata suomalainen Rishi, Taavi Kassila, joka kiertää ympäri maailmaa mestarinsa Amman matkassa. Vietimme aikaa yhdessä kävellen rannalla ja juoden kahvia, keskustellen Ammasta ja elämästä ylipäätään. 

päivä jona tapasin amman

Mikä on Darshan?

Palatessamme Ashramiin, Taavin ja minun tiet erosivat. Istahdin kauniin ja ah, niin voimaannuttavan neempuun varjoon katselemaan edes takaisin kulkevia ihmisiä. Kuunnellen läheisen temppelin kaikuja ja vain aistien tunnelmaa. Vaikka ympärilläni tapahtui kaiken aikaa, koin oloni erittäin harmoniseksi ja tyyneksi. Tuo olotilani innoitti minut kirjoittamaan päiväkirjaani sivu tolkulla tuntemuksiani. 

Iltapäiväteellä tapasimme jälleen Taavin kanssa. Hän kertoi minulle Darshanin kulusta. Sana Darshan on Sanskritia ja sillä tarkoitetaan jumalaista visiota. Sillä usein viitataan myös mestarin tai pyhän henkilön kohtaamiseen. Taavi kertoi, että ennen Darshania meillä on yhteinen Amman ohjaama meditaatio hetki suuressa salissa. Meillä kuitenkin oli vielä paljon aikaa, joten menimme katsomaan taloa, jossa Amma on syntynyt. Taavin kertoessa minulle mestarinsa elämän vaiheista. 

Hiukan kello viiden jälkeen kuulimme kellon soiton. Se oli merkki. Merkki siitä, että Amma oli tulossa isoon saliin. Ihmiset kokoontuivat saliin muodostaen kujan, jota pitkin Amma asteli saliin ja omalle paikalleen sen etuosaan. Tunnelma salissa oli odotusta täynnä.

Hetki täynnä taikaa

Kun Amma viimein käveli saliin, ei voinut mitään; hetki oli todella tunteellinen minulle ja se oli hetki täynnä taikaa. Sen paremmin en tuota kokemusta ja hetkeä osaa sanoiksi pukea. Amma kulki editsemme ja kun hän oli päässyt paikalleen, yhteismeditaatiomme alkoi ja se kesti 45 minuuttia. Heti meditoinnin päätyttyä, valmistauduimme Darshaniin. 

Olin onnekas, sillä Taavi oli ohjannut minut lähelle Ammaa, eikä minun tarvinnut odottaa vuoroani kovin kauan. Amman avustajat kysyivät mitä kieltä puhun ja mistä olen kotoisin. Kun sitten pian olinkin Amman halauksessa, hän kuiskasi jotain korvaani. En valitettavasti ymmärtänyt sanaakaan, mutta kaikesta huolimatta tuo hetki oli merkittävä; ja se oli täynnä rakkautta. 

Halauksen jälkeen etsin katsellani Taavin ja vaihdoimme vielä muutaman sanan, ennenkuin hakeuduin autolle, valmiina palaamaan kotiini. Tarkoitukseni oli viipyä Ashramissa vain muutama tunti, kuitenkin päädyin viettämään siellä koko päivän. Tämän erityisen kokemuksen rikastuttamana, suosittelen visiittiä Ammalaan. Et pääse ainoastaan kokemaan Ashramin taianomaista ilmapiiriä, pääset tapaamaan myös itsensä Amman.

Love is our true essence. Love has no limitations of caste, religion, race, or nationality. We are all beads strung together on the same thread of love. To awaken this unity and spread the love that is our inherent nature, is the true goal of human life.​

Pinnaa postaus

Amma

Seuraa minua sosiaalisessa mediassa

Copyright © 2021 Azure Ananda
All Rights Reserved